VALOR Partners ja Locus Energy tiivistävät yhteistyötä uusiutuvan energian yritysjärjestelyjen toteuttamiseksi

SEB Nordic Energy-rahastoon kuuluva portfolioyhtiö Locus Energy on tiivistänyt yhteistyötä VALOR Partnersin kanssa. Tavoitteena on yhdessä tunnistaa sopivia uusiutuvan energian investointikohteita, joita kehittämällä voidaan nopeuttaa vihreää siirtymää Suomessa.

Investointi- ja kehityshakuinen Locus Energy on rakentamassa olemassa olevista uusiutuvan energian tuotantolaitoksista koostuvaa pohjoismaista portfoliota. Yhtiön tavoitteena on hyödyntää osaamistaan ja resurssejaan vihreän siirtymän nopeuttamiseksi Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

”Pääpainomme on vesivoimassa, tuulivoimassa, kaukolämmössä, sähköverkoissa sekä akkuvarastoissa, joita voidaan täydentää aurinkovoimalla hybridijärjestelmissä”, sanoo toimitusjohtaja ja yksi perustajista, Niklas Sörensen.

Yritys on Locus Infran ja SEB Asset Managementin rahaston Nordic Energyn yhteisomistuksessa. SEB on yksi Pohjoismaiden suurimmista varainhoitajista. Vuonna 2022 perustetun rahaston kautta Locus Energyllä on käytettävissään pitkäaikaista pohjoismaista institutionaalista pääomaa. Rahasto on luokiteltu EU:n kestävyyssääntelyn (SFDR) mukaisesti artiklan 9 alaiseksi sijoitusinstrumentiksi, mikä tarkoittaa, että kestävyys on kaiken sijoitustoiminnan ytimessä. Käytännössä rahasto keskittyy uusiutuvan energian infrastruktuuriin, jolla on kehityspotentiaalia vihreän siirtymän edistämiseksi.

”Rahaston tavoitteena on saavuttaa 15 miljardia SEK Pohjoismaissa. Evergreen-rakenne tarjoaa pitkäaikaisen sijoitushorisontin, mikä on tärkeää kestävyysparannusten kannalta. Olennaista on tunnistaa tuotantolaitokset, jotka ovat linjassa sijoitusstrategiamme kanssa”, Sörensen selventää.

Paikallisen energiatuotannon kasvattaminen

Mattias Söderqvist, partneri, korostaa, että Locuksen sijoitusfilosofia eroaa hieman globaaleista infrastruktuurisijoittajista, joiden fokus on usein ainoastaan suurissa laitoksissa ja portfolioissa. Locus uskoo, että vahva hajautettu energiaverkosto parantaa toimitusvarmuutta kokonaisvaltaisesti ja luo samalla työmahdollisuuksia paikallisesti.

”Pienempien laitosten nykyisiltä omistajilta puuttuu usein sekä aikaa että resursseja kehittää ja päivittää tuotantolaitoksiaan. Tässä kohtaa voimme astua kuvaan nopeuttamaan siirtymää toteuttamalla parannuksia käytännössä ja investoimalla päivityksiin ja modernisointeihin, jotka kasvattavat tuotantoa välittömästi”, Söderqvist sanoo.

Edistymisen mittaamiseksi Locus käyttää omia mittareitaan, kuten paikallista tuottoprosenttia (Local Return Rate, LRR) ja vihreää tuottoprosenttia (Green Return Rate, GRR), yleisemmin käytetyn sijoituksen tuottoprosentin (Investment Return Rate, IRR) lisäksi.

Paikallinen tuottoprosentti (LRR) kuvaa paikallisyhteisölle koituvaa arvoa parantuneen energiantoimituksen, resilienssin ja työpaikkojen luomisen muodossa. Vihreä tuottoprosentti (GRR) mittaa olemassa olevien laitosten modernisoinnin hyötyjä verrattuna niiden korvaamiseen uusilla laitoksilla, mikä on Locuksen mielestä kestävämpi lähestymistapa.

Kuva: Locus Energy

Uusimmat yritysostot Suomessa

Locus on kesällä hankkinut kaksi tuotantolaitosta Suomessa – Mäkelänkankaan tuuli- ja aurinkohybridipuiston Haminan kaupungin ulkopuolella, sekä Vatajankosken vesivoimalaitoksen Kankaanpäässä – VALOR Partnersin avustuksella.

Molempiin toteutetaan optimointisuunnitelmat Locuksen liiketoimintamallin mukaisesti. Suunnitelmiin sisältyy hybridipuiston laitteiston kunnostaminen ja lisäinvestointeihin valmistautuminen sekä vesivoimalaitoksen merkittävä teknologiapäivitys ja kalatien toteuttaminen. Laitos on rakennettu 1900-luvun alussa ja viimeksi modernisoitu 1952.

”VALOR on ollut meille korvaamaton kumppani, joka on proaktiivisesti tunnistanut mahdollisia sijoituskohteita ja johtanut keskusteluja paikallisten sidosryhmien kanssa. He täyttävät tärkeän roolin, jota meillä ei tällä hetkellä ole omassa organisaatiossamme Suomessa”, Sörensen korostaa.

Hän lisää, että VALORin Kalle Ahstedt ja Jonas Seemer tiimeineen ovat laajasti verkostoituneita markkinoilla, mikä mahdollistaa priorisoitujen mahdollisuuksien tunnistamisen nopeasti. Tämä on Locukselle merkittävä etu sijoittajana.

Yksittäisistä neuvonannoista kokonaisvaltaiseen kumppanuuteen

Kahden yhtiön yhteistyö alkoi, kun VALOR auttoi Locusta markkina-aseman luomisessa Suomessa ja toimi taloudellisena neuvonantajana erillisten transaktiomahdollisuuksien yhteydessä. Sittemmin kumppanuus on kehittynyt laajemmaksi niin, että VALOR on kokonaisvaltaisesti Locuksen neuvonantaja tukemassa kehityssuunnitelmia, pitämässä yhteyttä paikallisiin yhteistyötahoihin ja tuomassa markkinatietoa, transaktioneuvontaroolin jatkuessa.

“Luotamme heihin täysin edustamaan meitä Suomessa, koska jaamme samoja arvoja, mikä on meille erittäin tärkeää”, Söderqvist sanoo.

Locus Energy kartoittaa parhaillaan mahdollisia investointikohteita Suomessa VALOR-tiimin avulla. Vaikka kaikentyyppiset pienimuotoiset uusiutuvan energian laitokset kiinnostavat, kaukolämpö ja tuulivoima ovat erityisen huomion kohteina, kuten myös olemassa oleva vesivoima, jota Locuksen mielestä voisi laajentaa merkittävästi.

”Yleisesti ottaen kokemuksemme liiketoiminnasta Suomessa on ollut mutkatonta. Viestintä on suoraa, ja haasteisiin ollaan halukkaita ja joustavia tarttumaan niiden ilmetessä transaktioissa”, Söderqvist sanoo. 

Sörensen lisää, että VALOR on ollut ensiarvoinen kumppani tässä prosessissa. Ainutlaatuinen lähestymistapa, kokonaisvaltainen palvelutarjonta, paikalliset yhteydet, asiantuntemus ja joustava toiminta ovat edesauttaneet Locus Energyn nopeaa etabloitumista Suomeen.